1

Gezocht: Pedagogisch medewerkers.

Waar is de tijd gebleven dat medewerkers stonden te dringen op de stoep? Allround en gekwalificeerd? Een jaartje of negen geleden is dat pas. De vraag naar kinderopvang liep toen terug. En trajecten zoals de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) waren een beetje in de versukkeling geraakt. Hoe anders is dat nu. Om de beste medewerkers te vinden en te behouden, trekt de branche alles uit de kast.

Nienke van Geesbergen is opleidingsadviseur bij Wij zijn JONG. Samen met haar collega-opleidingsadviseur en collega’s van recruitment heeft ze het BBL-traject voor zijinstromers nieuw leven ingeblazen. Dit jaar is er niet alleen in Eindhoven, maar voor het eerst ook in Arnhem een incompany-klas gestart. Ze geeft een kijkje achter de schermen, ter inspiratie voor andere organisaties die werken aan de toekomst van kinderen.

Pedagogisch medewerkers in ontwikkeling

“Een BBL-traject is niet niks”, zegt Nienke. “Het is een hele investering voor ons als organisatie, voor de deelnemers en voor de begeleiders op de kindlocaties. Maar het levert ontzettend veel op, en het is geweldig om te zien welke ontwikkeling de medewerkers doormaken in die twee jaar.”

Weer naar school

Afgelopen februari zijn er bij Wij zijn JONG twee incompany-klassen gestart. De ene in de regio van de Skar-groep en de andere in de regio van Korein. De twee kinderopvangdivisies van Wij zijn JONG richten zich met deze BBL-trajecten op gemotiveerde zijinstromers. De Skar-klas volgt onderwijs bij Rijn IJssel in Arnhem, de klas van Korein bij Summa in Eindhoven. Nienke: “De opleiding heeft een authentiek Wij zijn JONG-sausje dankzij gastlessen door medewerkers van Edux of pedagogisch coaches, bijvoorbeeld over voorschoolse educatie of ons pedagogisch beleid.” Een dag per week gaan de BBL’ers naar school, en de rest van de week zijn ze in dienst bij Wij zijn JONG als pedagogisch medewerker in ontwikkeling. Als ze na twee jaar hun diploma halen, zijn ze gekwalificeerd op niveau 4.

Populaire vacature

Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt is de BBL-vacature populair. Nienke: “We krijgen er zo honderden reacties op. Corona heeft daar zeker aan bijgedragen; we zien bijvoorbeeld vaak kappers of schoonheidsspecialisten – echte mensenmensen. Bij het selecteren kijken we niet alleen naar diploma’s of werkervaring, maar zeker ook naar motivatie en naar het vermogen om iets af te ronden. Als je nieuw bent in het werkveld kinderopvang, duurt het twee jaar voordat je allround inzetbaar bent. Dat is een investering voor alle partijen.” Wij zijn JONG kiest momenteel voor twee klassen per jaar. Naast het BBL-traject voor zijinstromers is er ook een BBL-koptraject. “In de toekomst verwacht ik een groei in aantallen. De behoefte aan goede medewerkers blijft voorlopig groot.”

Gegrepen door de organisatie

Natuurlijk is het doel van Wij zijn JONG dat alle afgestudeerden blijven. “Ja, daar doe je het voor. Je wil dat mensen gegrepen worden door de organisatie. Dat ze echt die verbondenheid voelen met Korein of Skar. Meestal gebeurt dat ook, maar net als bij reguliere pedagogisch medewerkers vertrekt er weleens iemand. Dat kan allerlei redenen hebben, maar bij de BBL-medewerkers doet een vertrek wel extra pijn, omdat de wederzijdse betrokkenheid zó groot is geweest.” Nienke blikt met veel plezier terug op de diplomauitreiking van de vorige lichting BBL’ers. “We hoorden terug: ‘Wat jullie tijdens de kickoff vertelden, is 100% waar: leren gaat in een golfbeweging, in pieken en dalen, maar die dalen zijn zó goed om je eigen leerproces te zien.’ Ook mooi is de diversiteit in zo’n groep: je ziet mensen met allerlei achtergronden en loopbanen. Van jonge meiden tot veertigplussers, en hier en daar een man. Door die diversiteit leren ze ook van elkaar.”

SILVY KONINGS

‘Mijn hart is gestolen door de baby’s’

Silvy Konings (29) begon eind februari aan het BBL-traject. Drie dagen per week werkt ze op een kindlocatie. Een dag per week volgt ze lessen bij het Summa College, samen met haar klasgenoten/collega-BBL’ers van Korein.

Waarom heb je voor dit traject gekozen?

“Na het vmbo volgde ik anderhalf jaar een opleiding tot pedagogisch medewerker, maar die heb ik niet afgemaakt. Daarna werkte ik jarenlang in de klantenservice, maar ik bleef die liefde voor kinderen houden. Toen kwam ik op internet de BBL-vacature tegen, bij de organisatie die ik al kende van de opvang voor mijn dochtertje. Een mooie kans. Mijn mail kwam precies op het juiste moment bij Nienke terecht en ze wilde graag kennismaken.”

Hoe pakt je keuze tot nu toe uit?

“De locatie is vanaf het begin een warm bad voor mij geweest – dat is geluk hebben. Mijn begeleidster komt altijd met de beste feedback en ze blijft me uitdagen. School blijf ik wel spannend vinden, maar bij de docenten kan ik altijd terecht en de meeste vakken zijn leuk. Het enige wat ik merk is dat ik erin moet komen. Ik heb tien jaar geen opleiding gehad.”

Hoe gaat het in de klas?

“De band met de andere BBL’ers is een inspiratiebron. Ik dacht eerst: ik ga terug naar school, ben ik straks niet de oudste in de klas? Maar er zijn meiden van negentien en veertigplussers. Ik zit er precies tussenin. Op sommige momenten ben ik van de oude stempel, en soms meer van de jongere generatie. Je hoort totaal verschillende visies en dat vind ik heel mooi.”

Waarom spreekt het werk je aan?

“Wat mij het meest fascineert, is dat je een kindje in korte tijd zulke grote sprongen ziet maken. Nu ik bij de baby’s sta, heb ik voor mijn gevoel mijn doelgroep gevonden. Het is zo mooi om de ontwikkeling van een baby te zien. In het begin is zo’n kleintje honderd procent afhankelijk van jou, en na anderhalf jaar is het een kindje dat kan lopen, kan vertellen wat hij nodig heeft, en zichzelf kan bezighouden. Mijn hart is door de baby’s gestolen.”

Wat verwacht je van de toekomst?

“Ik had geen betere keuze kunnen maken, ben heel blij dat ik nu toch in de kinderopvang werk. En bij Korein voel ik me thuis. Ik vond het meteen een gave organisatie, met goede waarden en normen. Dat zag ik al toen mijn dochtertje naar Korein begon te gaan. Ik zie mijn toekomst echt wel hier.”

Wij zijn JONG-Update
×