Wie wij zijn.
Visie op pedagogiek.
Wat ons drijft.
Onze merken.

Inspiratie.

Ogenblikken wil impact te generen door te inspireren. Met het bieden van nieuwe inzichten tijdens bijeenkomsten of door het delen van een prikkelende podcast, lezing of video. Zo willen we bijdragen aan nieuwe gesprekken over dat wat we van betekenis vinden in de begeleiding van kinderen en jongeren. Want dít ogenblik bevat voor ieder van ons de kans om de toekomst mee te creëren.

De eerste Ogenblikken

Op dinsdag 8 oktober 2019 organiseerde Wij zijn JONG de eerste Ogenblikken. Gastspreker en Denker des Vaderlands Daan Roovers inspireerde met haar eigen ideeën over een pedagogiek die de liefde voor het kind verenigt met een liefde voor de wereld. Filmmaker Maaike Broos verwerkte de essentie van deze eerste Ogenblikken tot een korte, inspirerende video rond de vraag: waartoe willen wij opvoeden?

Daan Roovers over opvoeden volgens Amor Mundi

In een gesprek met Nieuw Licht vertelt Daan Roovers kort over Amor Mundi, een begrip bedacht door filosofe Hannah Arendt waarbij in het opvoeden de liefde voor kinderen en de liefde voor de wereld samenkomen.

De toekomst van educatie

Bekijk hier de Penguin Talk van filosoof en futurist Yuval Noah Harari over de aankomende noodzaak van een leven lang leren, de wereldwijde impact van kunstmatige intelligentie en automatisering en de wijze waarop we als mensheid in de toekomst kijken naar arbeid en het bijdragen aan de maatschappij.

Autoriteit

Leerlingen worden steeds mondiger, toch zal strenger optreden het probleem met gezag in de klas niet oplossen. Hoogleraar psychologie Paul Verhaeghe legt uit waarom de traditionele autoriteit in het onderwijs niet meer werkt en wat er nodig is om een gemeenschappelijke grond te vinden waarop een nieuwe vorm van autoriteit gebaseerd kan worden.